9/7/08

15è Congrés CDC: L’APORTACIÓ DE CDC A LA REFUNDACIÓ DEL CATALANISME


L’aportació de CDC a la Refundació del Catalanisme és el títol de la ponència primera, la de més contingut ideològic en el Congrés que comença demà. Juntament amb la ponència d’organització són les que més criden l’atenció dels delegats i delegades.

Avui, un grup de militants, no tots delegats, hem sopat a Mataró amb l’Ignasi Planas i dos companys seus, en David i en Roger, ambdós de l’Agrupació de Gràcia. L’Ignasi és l’autor i principal impulsor d’una esmena a la totalitat a la ponència primera que, superades les votacions a algunes agrupacions territorials, serà tractada al Congrés.

En qualsevol cas, una esmena a la totalitat té poques possibilitats de prosperar. Sense entrar en el detall del seu contingut, el fet que tots els delegats hagin treballat i presentat les seves propostes en base a un altre text fa molt difícil que acceptin renunciar a aquesta feina a canvi d’un redactat que no coneixeran en profunditat. Però ha estat molt interessant escoltar les argumentacions per presentar un nu text. Per començar, no accepten el terme “catalanisme” que consideren manipulat per molts, especialment pels socialistes, i no els hi fa cap por dir que són sobiranistes o independentistes. El debat més important es produeix quan critiquen les limitacions de l’expressió “dret a decidir”, ells proposen parlar clarament d’estat propi.

Serà interessant escoltar el discurs de divendres en defensa de l’esmena, avui no estavem pas d'acord en tot. Però, demà l’Ignasi també presenta el seu llibre “El catalanisme ha mort. Visca Catalunya”, amb el qual avui ens ha obsequiat. La portada parla per si sola: “No podem seguir mirant-nos el melic”.