27/5/10

Artur Mas: “Avui no hem salvat el govern socialista: hem salvat una economia que s’ofega”



El líder nacionalista detalla les reformes urgents per a que l’economia espanyola no sigui intervinguda, i reclama a Zapatero que les faci i després plegui

El president de CiU, Artur Mas, ha subratllat aquest vespre que amb l’abstenció de CiU al decret de mesures d’austeritat de l’executiu espanyol “avui no hem salvat un govern, hem salvat una economia que s'ofega”. “En el govern i el seu president ni hi creiem ni hi tenim cap confiança”, ha assenyalat: “Abstenir-se en decret de mesures era decisió delicada. Però si el decret no sortia endavant, Espanya acabava exactament igual d'intervinguda que Grècia. Hi anàvem ràpidament, perquè el descrèdit davant de les institucions europees i l'FMI hagués estat immens”, ha advertit.

Mas ha fet aquestes declaracions en la seva intervenció a la 26a edició de la Reunió del Cercle d’Economia, que se celebra a Sitges (el Garraf). El líder nacionalista ha alertat que “intervinguts ja ho estem, si es fa això no és per convicció. S'hi han resistit tant com han pogut. El món obliga Espanya, i Espanya obliga Catalunya. Però si fracassa la intervenció indirecta passarem a la directa: en lloc de congelar pensions hi hauria hagut una reducció coma Grècia. Tinc la sensació que hi ha gent que no acaba d'entendre la urgència del moment”.

Desprès de deixar clar que “no és d'ara, fa dos anys que som crítics amb el govern. No ens sentim corresponsables de la situació”, Artur Mas ha constatat que “no sé si avui tots els actors de la política han actuat amb responsabilitat. És trist perquè alguns d'aquests aspiren a governar”.

Mas ha afirmat que “algunes mesures es podien haver evitat. Les administracions públiques han estat contractant personal, i podrien haver pensat en congelar els sous públics. Així potser no hauria calgut baixar-los”, però ha deixat clar que “la situació és complicada: estem fortament endeutats, fortament aturats, fortament desequilibrats, i amb increments de fiscalitat”.

Davant d’aquesta situació, el president de CiU ha traçat un full de ruta amb les fites següents: “1) Estalvi i austeritat. És inconcebible que es congelin les pensions i hi hagi ministeris sense cap competència. 2) Reformes estructurals: reforma laboral, moderació fiscal, crèdit i morositat, exportació, concertació público-privada”.

Artur Mas ha detallat que la reforma laboral que ara cal que emprengui el govern espanyol passa per “1) Negociació més a nivell d'empreses que de sectors. 2) Generalitzar el contracte amb indemnitzacions a 33 dies. 3) Simplificació de les bonificacions. 4) Més contractació indefinida per reduir la temporalitat. 5) Formació. 6) Els serveis públics de col·locació son obsolets. Cal concertar amb els privats que ho fan millor”, ha explicat.

“Desprès de fer totes aquestes reformes, convidem al govern a plegar i convocar eleccions. L'actual govern espanyol està amortitzat”, ha reblat Mas amb contundència. Artur Mas ha reclamat també que “la Generalitat hauria d'assumir el lideratge de les reformes a nivell espanyol. L'actual govern no pinta res a Madrid en termes econòmics”. En aquest sentit, ha alertat que “pot passar que la Generalitat perdi les competències de caixes com s'han perdut les de ports, amb un pacte PSOE-PP, sense que ningú hagi dit res des de la societat civil”.