18/9/10

Un tros de vida al Senegal

El passat dia 8 de setembre es va celebrar el “Dia del Cooperant”, instaurat el 2006 amb motiu de l’aprovació, per part de l’Estat, de l’Estatut que reconeix la professionalitat en el treball conjunt i continuat entre persones i pobles que cerquen una vida millor i més digna per a tots els homes i dones. Es va escollir el 8 de setembre per coincidir amb l’aniversari de la Declaració del Mil·lenni feta per les Nacions Unides el 2000.

A Mataró, l’acte amb motiu del “Dia del Cooperant” es va fer dijous passat a Can Palauet i aquest any l’entitat organitzadora va ser
l’Associació d’Amics de l’Escola Pia al Senegal i, en nom seu, em va tocar a mi presentar-lo. Vaig aprofitar per explicar breument el nostre origen i la feina feta durant els deu anys d’història que complirem a finals d’aquest any.

No vull deixar de dir que el Ple Municipal va aprovar per unanimitat la celebració a la nostra ciutat d’aquest esdeveniment el setembre de 2007 i que vaig ser precisament jo qui, en nom de
CiU, vaig demanar d’incloure un acord més que deia: “l'Ajuntament de Mataró es compromet a donar suport a les iniciatives que en el futur puguin sorgir per reconèixer i difondre el treball dels cooperants i, en aquest sentit, impulsar, a través del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat Internacional, la celebració d'actes que persegueixin aquesta finalitat".

Doncs va ser en aquest marc que, en qualitat de mestre cooperant, l’escolapi
Josep M. Canet va fer una excel·lent exposició dijous al vespre a Can Palauet, la qual havia titulat “Un tros de vida al Senegal”. Canet explicà que va marxar al Senegal (l’any 1991) a proposta del seu superior, quan encara no es feia servir la paraula cooperant. Es va definir, sobretot, com a mestre: “Vaig anar-hi a fer el fem els escolapis, vaig anar a una escola que existia des de 1967, el col·legi Joseph Faye”. La seva exposició va ser un relat sobre sobre el país; la situació geogràfica; el clima i la gent: l’esperança de vida, l’alfabetització, la renda per càpita, ... la tasca que hi fan els escolapis i, finalment, sobre els llocs on va passar tretze anys de la seva vida, tot il·lustrat amb imatges.


Josep M. Canet, al Senegal, va viure a Oussouey, a la regió de la Casamance, al sud del país, i sempre hi va treballar de mestre. “Qui no sap el que és la Casamance, no sap que és el Senegal”, va dir en un moment de la intervenció. Aquesta regió ha estat tradicionalment enfrontada al govern de Dakar, passant per èpoques de conflictes bèl·lics. Està separada de la resta pel país per Gàmbia, que ocupa una llengua de terra al voltant del riu del mateix nom. És precisament a la Casamance, concretament a la població de Kabrousse, on l’Associació d’Amics de l’Escola Pia al Senegal està realitzant el seu actual projecte i va ser amb imatges del Centre Social i Comunitari que s’està construint que Canet va acabar la seva exposició.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec del Regidor de Participació Ciutadana i Presidència, únic representant del govern present a l’acte, el qual va dir unes paraules a l’entorn de la feina de les entitats i de la celebració del Dia del Cooperant.
.
Es pot seguir la presentació a http://www.youtube.com/amicssenegal i també veure algunes fotografies a aquí, tan de l'acte com del sopar de Josep M. Canet amb membres de la Junta de l'AAEPSenegal.