25/3/14

ARMATS DE MATARO 2014

Dissabte passat vaig tenir l’honor de participar a la presentació pública de la Revista i Cartell dels Armats deMataró per a la Setmana Santa 2014. Em plau deixar-vos aquí la reproducció de l’escrit que hi he publicat



Hi ha dos fets característics de la Setmana Santa, dos trets distintius que, per si mateixos, ja evidencien que estem, en una època de l’any molt especial: les processons i els Armats. Són com les dues cares d’una mateixa moneda. Es complementen.

La institució dels Armats és d’aquelles tradicions que, sortosament, estan ben arrelades al nostre imaginari col·lectiu. Generacions i generacions de mataronins han crescut amb una cita obligada dins el calendari; el de la desfilada d’aquests soldats armats amb escuts i llances. És ben cert que els temps han anat modificant –diria, fins i tot, que completant- la percepció ciutadana d’aquest acte tradicional. L’evolució ha fet que les seves desfilades, tot i produir-se essencialment durant aquests època de l’any, puguin ser presents als nostres carrers en qualsevol moment. Ja ha passat. I passa, per exemple, als Pastorets i als pessebres vivents.

No em cansaré de repetir que, més enllà de les creences de cadascú i de la seva orientació ideològica, cal reconèixer als Armats la seva tasca associativa i de promoció de ciutat. Cada any són moltes les persones que venen a la nostra ciutat cercant la desfilada dels Soldats de la Pau i gaudint dels quadres de la Plaça de l’Ajuntament. Els dos elements, cultura i difusió; tradició i projecció formen un tot que contribueix a posicionar la ciutat com una de les localitats clau de la Setmana Santa catalana.
  
Joaquim Fernàndez i Oller
Regidor de Cultura, Participació i Ciutadania