10/9/14

“El ser i el voler d’una nació” de Salvador Cardús



El doctor en economia, professor de Sociologia, ex-degà de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB, Salvador Cardús, ha estat enguany l’encarregat d’impartir la Conferència Institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Mataró.

Cardús ha començat fent un recorregut històric del concepte “Nació”. Això sí, després de deixar molt clar que l’11 de setembre de 2014 no és una Diada qualsevol.

Ha explicat com la paraula “Nació” apareix a declaracions, celebracions, resolucions parlamentàries. De com en parla la Constitució espanyola, fins arribar als Estatus. Tant el de 1979, que segons ell el tracta d’acord amb el que diu la Constitució, com el de 2006, que si bé al text aprovat pel Parlament s’introduïa al pròleg, el retornat de Madrid ja ho havia perdut.

Després de preguntar-se si som o no som una nació, el conferenciant ha deixat clar que: “no servei de res dir que s’és una nació si no se’n té els atributs”. Abans ho dèiem, ho volíem ser, però no ho érem. És a partir de la construcció d’infraestructures i farcir les institucions que en comencem a tenir consciència del que representa.

Cardús ha constatat que fa deu anys ningú imaginava que avui seriem on som, reivindicant que VOLEM SER UNA NACIÓ. És al 2003, en els treballs preparatoris del nou Estatut, que se’n comença a parlar i el 2006, quan es veu que no s’ha aconseguit gairebé res del que es pretenia, sinó que en alguns casos, com en la llengua, més aviat s’ha reculat, que comencen les reivindicacions, quan en cara no es parla de cap crisi econòmica.

La consulta d’Arenys de Munt el 2009 marca un nou episodi important en el camí a recórrer, així com la frustració i el patiment que causa la dependència d’un altre. És per tot això que, segons Salvador Cardús, sense que tots siguem independentistes, actualment hi ha molts catalans que veuen la independència com un fet normal.

Amb la seva conferència “El ser i el voler d’una nació”, Salvador Cardús ens ha parlat també del DRET A DECIDIR DELS POBLES SOBRE EL SEU FUTUR. Ha estat una lliçó excel·lent, amena i didàctica, de la qual en trobareu una referènciaal web municipal.