23/4/15

Les polítiques socials protagonistes del primer debat electoral


Ahir, convocats per Fundació Maresme, AGIM, Càritas, Centre de Formació i Prevenció i Salesians Sant Jordi, vam participar al primer debat electoral. En aquest cas va ser per parlar sobre les polítiques socials a seguir durant el proper mandat municipal.

La primera cosa a constatar és que un debat amb nou participants és molt difícil de  gestionar malgrat l’interès i l’habilitat del moderador. No hi ha espai per a interpel·lacions, les intervencions han de ser necessariament molt breus i els temes a tractar no poden ser gaires. Però poca cosa hi podrem fer si pretenem que hi participin totes les formacions que es presenten a les eleccions del proper dia 24 de maig.

La pobresa, l’ocupació, l’accessibilitat, el teixit associatiu i els recursos a destinar a les polítiques socials van ser els blocs a respondre. En tots els casos la nostra intervenció va combinar la feina feta amb les noves propostes, sempre treballant al costat de les entitats del tercer sector a favor dels més vulnerables.

Tot i no ser un tema per l’enfrontament, ja es va veure el paper de noves formacions anant en contra de tot sense cap coneixement del que s’havia fet, ni ara ni abans, i dels que havent governat més de trenta anys ignoren el que podien haver fet i no van fer, donant una imatge de que s’han trobat bé en el paper d’oposició que els ha tocat en el darrer mandat. Destacable l’actitud positiva i dialogant dels que volen tornar a l’Ajuntament amb mentalitat de govern.



Per part nostra, compromís d’escoltar tothom, siguin partits o entitats, que tingui propostes a fer per a millorar la situació de la molta gent que ho està passant malament. Convicció que cal actuar decididament: No n’hi ha prou en dir el que s’ha de fer redactant plans i pactes, sinó que cal fer el que es diu. Actuarem principalment evitant els desnonaments, aconseguint més habitatges de les entitats financeres per a destinar-los als que han perdut la seva llar, ajudant a les famílies més necessitades prioritzant els casos on hi hagi menors, desenvolupant el projecte de Centre de Distribució d’Aliments, potenciant la creació de nous llocs de treball amb més formació i promoció exterior de la ciutat. Seguirem treballant amb les entitats i incrementant la despesa en benestar social.

Les polítiques socials són el nostre més gran compromís i seran un element transversal en les actuacions del proper mandat.

22/4/15

Balanç de mandat (6): Passar pel Rengle


No ho he dit moltes vegades, però he de confessar que el traspàs del govern després de les eleccions del 2011, no va ser precisament modèlic. Vam detectar la voluntat, en alguns casos, de posar-nos les coses difícils des del primer dia.

Dic això perquè el traspàs va consistir bàsicament en l’entrega d’un document, en el qual s’explicava genèricament quina era l’organització municipal, l’estat d’execució del pressupost de l’any, l’organigrama, i alguns temes pendents.

En aquest llistat de temes pendents, però, no hi eren tots. Posteriorment, i ja entrats de ple en el dia a dia de l’ajuntament, vam anar assabentant-nos de tots aquests temes pendents, amb moltes més sorpreses desagradables que no pas notícies positives.

A finals de l’any 2011 vam saber que l’edifici del Rengle, que s’havia construït entre els anys 2007 i 2010, no estava pagat. Però això no és tot. A banda de no estar pagat, es tractava d’una obra que es va adjudicar per un preu de  15,6 milions d’euros (més IVA) i va tenir una desviació aproximada de 8 milions d’euros més (més d’un 40 per 100), o sigui que va acabar costant 23 milions d’euros (més IVA).

Però la majúscula sorpresa no es va acabar aquí. Per pagar l’obra, s’havia constituït una hipoteca sobre l’edifici, per valor de 21 milions d’euros, però no es van fer servir per pagar l’obra, es van destinat a altres inversions.

Conclusió, PUMSA devia  23 milions a l’empresa constructora i 21 al banc que va constituir la hipoteca.

Per prendre’n la mesura exacta, convé dir que amb la desviació d’aquesta obra, per exemple, s’haguessin pogut construir 2 escoles d’infantil i primària, o dues biblioteques, ….

Davant d’això, i amb la fermesa que sempre hem tingut, vam afrontar les negociacions amb l’empresa constructora per pactar un pagament ajornat i a terminis i vam fer el mateix amb l’entitat bancària, per renegociar la hipoteca. I vam posar els fets en coneixement de l’Oficina Antifrau, que a hores d’ara encara no ha conclòs la investigació que va iniciar.

La responsabilitat, el control en la despesa i el rigor, han estat els nostres actius durant aquests quatre anys, i ho seguirán sent en un futur. Governem per tothom, gestionem el pressupost de tots i vetllem per millor destí dels recursos públics, dels recursos dels mataronins i les mataronines.