20/1/17

Parlament de presentació a l'acte institucional de l'Any Puig i Cadafalch



Molt bona tarda,

Enguany celebrem una doble efemèride; la del 150 aniversari del naixement de Josep Puig i Cadafalch i la del centenari del seu nomenament com a President de la Mancomunitat, el que avui seria la Generalitat de Catalunya.

Per tal d’honorar la seva memòria i difondre la seva obra, el Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar designar el 2017 Any Puig i Cadafalch.

Mataró, com a ciutat natal de Josep Puig i Cadafalch, des del primer moment va manifestar la seva voluntat d’exercir un paper de lideratge en l’organització d’aquesta doble commemoració.
Puig i Cadafalch és un dels nostres mataronins més il·lustres –m’atreviria a dir que el més il·lustre-- i estem molt contents, que la ciutat es converteixi en un dels espais de referència dels diferents actes que es realitzaran arreu del país.

En aquest aspecte, cal agrair la predisposició i la bona sintonia que sempre hem notat en el Conseller Santi Vila, juntament amb el seu equip del Departament de Cultura de la Generalitat, per treballar plegats per donar a Puig i Cadafalch un reconeixement que estigués a l’alçada de la seva figura com a intel·lectual i com a polític, i ,sobretot, li reconegués sense complexos la seva aportació decisiva en la construcció de la Catalunya que avui coneixem.

INSISTEIXO, l’objectiu principal de la commemoració és donar a conèixer la figura de Puig i Cadafalch en tota la seva magnitud, posant l’atenció en les múltiples facetes a les quals va dedicar la seva trajectòria professional, política i vital, i difondre el llegat que va deixar a la ciutat de Mataró i a la comarca del Maresme d’una manera conjunta, amb la voluntat de donar-li una major visibilitat i de contribuir a la presa de consciència sobre el seu valor patrimonial i històric.

L’Ajuntament de Mataró junt amb la col·laboració de les diverses entitats i institucions culturals de la ciutat, així com dels ajuntament d’Argentona, Canet de Mar i Òrrius, municipis vinculats a la figura de Puig i Cadafalch, promou l’organització d’un programa commemoratiu ric i divers, que inclou més d’una trentena d’actes, com exposicions, conferències, rutes i vistes guiades, espectacles, activitats literàries, activitats familiars i educatives o els Premis Puig i Cadafalch d’arquitectura, entre moltes altres activitats que es podran gaudir al llarg de l’any.

Aquí és just reconèixer la bona acollida i la gran participació de totes les entitats convocades, només cal que feu un repàs al programa que us han lliurat.

A totes elles, i si m’ho permeten voldria destacar el paper de l’Associació d’Amics de Puig i Cadafalch, cal donar-los-hi les gràcies per la seva feina. També als tècnics de diferents serveis de la casa, a més dels de la Direcció de Cultura, als de Promoció de Ciutat, Patrimoni, Ensenyament i Tecnocampus entre d’altres.

Avui tenim el plaer, la satisfacció, l’orgull i l’honor de reunir-nos al Saló de Sessions d’aquest Ajuntament, per a donar el tret de sortida de la commemoració a Mataró.

I tenim el plaer, la satisfacció, l’orgull i l’honor de fer-ho en aquest espai, ben aixoplugats per aquest magnífic sostre dissenyat per Puig i Cadafalch. Per tant, l’escalf de l’arquitecte serà ben present en aquest acte.
Per donar el tret de sortida, ens acompanya la Doctora LUCILA MALLART que farà la conferència titulada: “Puig i Cadafalch, de Mataró al món”

  • La senyora MALLART és doctora en Història contemporània per la Universitat de Nottingham i gestora cultural.
  • Ella és autora d’una tesi centrada en l’estudi de la contribució de Puig i Cadafalch en la construcció de l’imaginari nacional català.
  • Ha publicat articles de recerca sobre cultura visual, història urbana, identitats nacionals i història del patrimoni en revistes acadèmiques internacionals, i ha participat en congressos a Catalunya, el Regne Unit, Itàlia i Portugal.
  • El 2015 va ser convidada a presentar la seva recerca sobre història urbana de Barcelona a la Universitat d’Oxford. Paral·lelament ha treballat com a gestora cultural i comissària independent, primer com a coordinadora de debats al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i posteriorment en l’àmbit local.

La Sra. Mallart ha estat designada comissària de l’exposició que el Museu de Mataró i la Direcció de Cultura produiran en motiu de la commemoració i que està previst inaugurar el mes d’octubre d’enguany, així com del congrés sobre Puig i Cadafalch que es farà en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya.

A la conferència, de la doctora Mallart segur que hi trobaran noves perspectives sobre l’il·lustre mataroní, una figura global amb una influència clau en el pensament urbà, polític i acadèmic de la Catalunya de la primera meitat del segle XX

Moltes gràcies,