20/10/17

Intervenció al Ple d’aprovació inicial de les Ordenances Fiscals per a 2018

POSICIONAMENT EN L’APROVACIÓ PROVISIONAL DE LA MODIFICACIÓ DE LES ORDENANCES FISCALS PER A 2018 I APROVACIÓ PROVISIONAL DE LES BASES DE SUBVENCIONS
Ple extraordinari de 19 d’octubre de 2017



Bona tarda a tothom,

Avui, encara que sembli una evidència, no puc passar per alt fer-los notar que aquesta és la meva primera intervenció al Ple, en aquest mandat legislatura, com a portaveu del primer grup de l'oposició.

I aquesta intervenció té lloc justament en un Ple molt important, on es presenten les OOFF. I ja els hi avanço que el nostre posicionament serà de ple suport al que es proposa, com a mínim en aquest tràmit inicial. Després, durant el període d’exposició pública, ja tindrem temps de demanar d’afinar alguns punts.

El suport d’aquest grup a la línia que es proposa per a les ordenances fiscals per l’exercici 2018 no els pot estranyar, perquè el que avui es presenta aquí ho hem estat fent conjuntament, EN EQUIP, i amb una MOLT BONA SINTONIA, nosaltres i el grup socialista, al GOVERN.

Durant 2 anys i 5 mesos, els regidors socialistes i nosaltres hem estat governant la ciutat i, VULL DIR-HO: amb uns resultats prou satisfactoris pels mataronins.

Hem parlat, hem discrepat, hem discutit i hem pactat.

I crec que els nostres pactes han servit perquè la majoria de la ciutat de Mataró s’hi sentís representada.

La meva relació amb l’alcalde, Sr. Bote, és bona. Ens uneixen moltes coses i discrepem de moltes altres.

Pel que fa al Sr. Jerez, tots coincidiran amb mi que és una persona que cerca el consens. Aquestes dues coses han fet més fàcil també trobar el camí del mig perquè avui es porti aquí una proposta per les taxes, impostos i preus públics municipals pel 2018.

Dit això... I el senyor Bote ho sap, perquè n’he parlat molt amb ell...

La posició que han adoptat, ell personalment i el seu partit, en tot el que està passant a Catalunya ens ha fet impossible poder continuar compartint govern.

Els hi dic sense agror: ... HEM TROBAT A FALTAR AQUELL PSC AMB QUI SEMPRE, REPETEIXO, SEMPRE, HAVÍEM COMPARTIT L’ANHEL DE LLIBERTAT I DEMOCRÀCIA.
·   Les declaracions extemporànies sobre cedir o no espais, quan ningú no en parlava...
·     La gira per totes les televisions espanyoles que no ens volen cap bé. Traient pit per haver dit que no pensava complir un acord adoptat per la majoria absoluta d’aquest Ple...
·    I SOBRETOT, i remarco això, SOBRETOT, l’actitud tan tèbia, tan distant, tan comprensiva amb els gravíssims incidents del dia 1 d’octubre, amb l’actuació innecessària, desproporcionada, brutal, intolerable, condemnable enèrgicament, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil...
·   Així, com les apel·lacions dels dirigents del PSOE i el PSC a acceptar la suspensió de l’autonomia catalana...
Feien que la nostra presència al govern fos molt difícil.

Després, aquesta mateixa setmana, tot això encara s’ha vist incrementat amb:
·   La igualment tèbia posició sobre les detencions dilluns passat dels senyors Sánchez i Cuixart, presidents de l’ANC i Òmnium, on parlen de qüestions jurídiques esquivant un posicionament polític clar i contundent.
En aquest punt ens sumem a l’exigència de la seva posada en llibertat expressada per altres grups i que ha quedat clarament recollida en una declaració institucional aprovada avui mateix en Junta de Portaveus.
·      I també, amb el que per a nosaltres ha estat una mostra evident de menyspreu al debat en Junta de Portaveus, defugint arribar a acords i, fins i tot, tergiversant les posicions. Fent declaracions quan s’havia demanat de forma explícita que no es fessin.

Saben, perquè s’ha fet públic, que sectors del nostre partit feia temps que tenien una opinió diferent a la del grup municipal sobre la continuïtat o no al govern.

I saben també, que nosaltres sempre hem defensat la gestió i el full de ruta que junts vam construir i hem seguit.

Però en l’aspecte democràtic, d’implicació democràtica, de sensibilitat cap el que està vivint el país... i des de la diferència...
Insisteixo aquí en el que ja els hi hem dit en plens anteriors: NO VOLIEM QUE ES CONVERTISSIN EN INDEPENDENTISTES...
...VOLIEM QUE –com sempre havíem fet– ESCOLTESSIM EL BATEC DEL CARRER, DE LA GENT I ELS DONÈSSIM UNA SORTIDA DEMOCRÀTICA...
Des de la diferència (els deia) ...aspiràvem a que estiguessin amb nosaltres o que, com a mínim, no estiguessin contra nosaltres.

I no solament no ens han ajudat, i els hi dic amb pena, creguin-me, sinó que en algun moment, des del seu partit, han encoratjat a l’aplicació de la suspensió de l’autonomia o, per exemple, les declaracions del líder del PSOE, el Sr. Pedro Sánchez, que s’ha passejat per Europa dient que això que els catalans diuen que passa a Catalunya no és veritat ...

I vostès...   els socialistes catalans, han callat.

Em disculparan perquè potser en aquest ple no toca que digui el que estic dient. Avui toca parlar d’ordenances.

Però en tenia necessitat. Crec que els nostres conciutadans es mereixen les nostres explicacions a la Sala de Plens del perquè avui, els regidors d’aquest grup ja no s’asseuen a les cadires del govern, sinó que estem a l’oposició.

Dit això, i com els avançava abans... el nostre vot als punts 3 i 4 de l’ordre del dia serà positiu, no obstant, ja els hi avanço que presentarem al·legacions i propostes en el sentit que moltes vegades hem comentat amb vostès, especialment amb el Sr. Jerez.

És a dir, ara des de l’oposició, amb el tema de les ordenances fiscals, continuarem fent allò que ja fèiem des del govern: INTENTAR POSAR-NOS D’ACORD AMB ELS TEMES ON TENIM ALGUNA DIFERÈNCIA.

Estic parlant de que cal fer amb l’IBI, impost que suposa una part important en els ingressos necessaris per a després poder-los aplicar a les polítiques que entre tots decidim. I ja saben que nosaltres tenim una especial obsessió a aplicar-ho a les polítiques socials que serveixin per fer una mica més fàcil la vida de les persones que s’ho passen pitjor.

Em refereixo també a l’IAE, impost que afecta directament a l’activitat econòmica, en el que si bé és cert vam trobar un punt de consens, la nostra i la seva posició inicial no coincidien del tot. Igual que amb els temes socials hem apostat fort –i encara ho hauríem de poder fer més- creiem que, a través dels mecanismes que les ordenances preveuen, cal també donar facilitats als que poden generar riquesa i ocupació (emprenedors, empresaris, economia social i cooperativa).

O la taxa de la brossa, en que el debat, entre nosaltres i altres grups de l’oposició estava i està en si s’ha de basar més en els valors cadastrals, en el nombre d’ocupants d’un immoble, que vol dir persones generadores de residus, o bé en altres conceptes.

De tot això, els hi demanarem parlar-ne i poder arribar a acords de cara l’aprovació definitiva d’aquestes OOFF, per tal de poder mantenir aquest posicionament que avui serà positiu.

Finalment i per acabar, pel que fa a la proposta d’aprovació de les bases de subvencions, el nostre vot serà igualment positiu, també perquè les hem treballat conjuntament i perquè en algun cas, membres del nostre grup, com la senyora Martínez, hi ha tingut un paper determinant, demostrant una gran consciència social.
Pel que fa als punts 1 i 2 el nostre vost serà igualment positiu.

Moltes gràcies,

Quim Fernàndez, portaveu GM de CiU-PDeCAT